BABALAR VE OĞULLAR
Turgenyev’in en ünlü eseridir. Batılılaşmanın getirdiği çelişkileri yaşayan, devrimin arefesindeki Rusya’yı en iyi anlatan romanlardan birisidir. O dönem Rusya’sında yaşanan gelenekçilik ile bireycillik arasındaki çatışmayı göstermektedir. Romanın adını aldığı babalar kuşağı, gelenekselliği; oğullar ise, töreleri yok sayma mücadelesini temsil eder. Babalar ve Oğullar, Rus edebiyatında yazılmış ilk modern roman örneği olarak kabul edilebilir.
Rusya’nın bir bölgesinde ünlü bir ailenin reisi olan Nikolai Petroviç, iyi kalpli bir insandır. Karısı ölmüştür, köylü kızı olan Feniçka ile evlenmek istemektedir ama buna kardeşi Pavel karşı çıkmaktadır.
Nikolai’nin oğlu Arkady, Mayıs 1859’da üniversiteyi bitirir ve beraberinde Bazarov adında bir arkadaşıyla babasının yanına döner. Bazarov, nihilisttir. Her şeye karşı alaycıdır. Geçmişin bütün değer yargılarına karşıdır. Arkady’nin geleneklere bağlı amcası Pavel’le tartışarak, ona düşüncelerini benimsetmeye çalışmaktadır. Arkady de Bazarov’u örnek almaktadır.
İki genç, sıklıkla şehre giderler. Bir baloda Anna ve kardeşi Katya ile tanışırlar. Bir müddet beraber vakit geçirirler. Arkadiy ve Bazarov, zengin ve rahat bir kadın olan Anna’ya âşık olurlar. Ancak Anna onları reddeder. Arkady zamanla Anna’ya aşık olmadığını fark eder, her konuda olduğu gibi bu durumda da arkadaşının etkisi altında kalması öyle hissetmesine neden olmuştur. Aslında ilgilendiği kadın Anna’nın kardeşi Katya’dır.
Bazarov, Arkady’nin amcası Pavel’e hakaret eder. Arkady bu sebeple Bazarov’la kavga eder ve onun etkisinden sıyrılmaya başlar. Bazarov, Anna’yı unutmak için Feniçka’yla flört eder. Bu yüzden Pavel onunla düello yapar ve hafif bir şekilde yaralanır. Arkady, sonradan âşık olduğu Katya’ya evlenme teklif eder. Böylelikle babasıyla benzer bir yol seçmiş, geleneklere bağlı bir kadınla evlenmiş olarak Nihilizmden uzak, sakin bir yaşamı seçer. Bazarov, küskün bir şekilde, doktor olan babasının yanına giderek çalışmaya başlar. Kazayla tifo bulaşınca ölür.